info.atearuhazad@gmail.com

Napellenzők

Jó napellemző kiválasztása

Napellenző választása előtt fontos ismerni a napellenző típusokat, ugyanis minden felhasználási területre más napellenző használata javasolt

A napellenzők anyaga UV álló, impregnált vászonból készül, hatékonyan véd a napsugárzástól, és kellemes hangulatot teremt. Színben, stílusban igazodni tud az épület jellegéhez. Éppúgy lehet klasszikus, polgári vagy a modern, letisztult minimalista környezet árnyékolója. Az elvárástól függően tud észrevétlen és figyelemfelkeltő is lenni. 

Mire figyeljek a napellenző kiválasztásánál? 

Napellenzőt nem 1-2 szezonra vásárolunk, így érdemes odafigyelni a vászon minőségére, a szerkezet tartósságára, stabilitására. Csábító lehet a nagyáruházak kínálatában kapható "olcsó" napellenző, de számolnunk kell azzal, hogy pár év után le kell cserélni, illetve az előre gyártott méretű napellenző nem biztos, hogy jól le tudja árnyékolni a teraszunkat. 

A jó minőségű szerkezet évtizedekig működik, és a vászon sem fakul ki, a szélességi mérete egyedi, a kar kinyúlása 50 cm-enként növekszik, így az adott hely méretéhez igazodó, a legoptimálisabb méretű árnyékolót kapjuk. A legismertebb, legelterjedtebb és a legrégebbi vászon árnyékoló a csuklókaros napellenző, melynek számtalan típusa,fajtája van forgalomban. Jellemzően teraszok árnyékolására használjuk, vendéglátóhelyek közkedvelt árnyékolója. Rögzíthető oldalfalra és mennyezetre, mérethatárai: 2-10 méter szélességtől a 1,5-4 méter karkinyúlásig terjed. Kiegészíthető védőtetővel, lehet féltokozott, amikor betekert állapotban a vászon nem látszik, vagy tokozott, amikor a vászon és a karok is egy zárt tokba vannak, így nyújtva védelmet a külső behatásoktól. 

Nagyobb területek, éttermek, kávézók , strandok árnyékolására a Party napellenző a megoldás. Önálló tartószerkezettel rendelkeznek, melyre két irányba egy-egy csuklókaros napellenző van felszerelve. A tartószerkezet lehet fix vagy mobil telepítésű. A Party napellenző egyoldalas változata, amikor a szerkezeten csak egyik oldalon van napellenző, ezt olyan helyekre javasoljuk, ahol nincs lehetőség falra, mennyezetre szerelni a napellenzőt. A napellenzőket kézi tekerőkarral lehet mozgatni, motorizáhatóak (rádiós vagy vezetékes, és ajánlott szél-fény érzékelővel ellátni.

A Balkon napellenző lényegesen egyszerűbb szerkezet, mint a csuklókaros napellenző (nincsenek benne feszítőkarok), függőleges irányba mozgatható. A ponyva egy hengerre tekeredik fel, alul a homlokprofilra szerelt kiakasztóval a párkányhoz, vagy aljzathoz rögzítve egy zárt felületet kapunk. Kitámasztókaros változata lehetővé teszi, hogy a panorámát se zárjuk ki, és az árnyékolás is megvalósuljon. A Balkon napellenző nem motorizálható. Kifejezetten erkélyek, balkonok árnyékolására alkalmas.